úterý 15. června 2021

Chemické pokusy v osmém ročníku

V pátek jsme dělali v hodině chemie dva pokusy. 

První byl zaměřen na měření pH různých vzorků.
Jednalo se o vzorky, se kterými se žáci setkávají denně, jako je například mléko, citrón, cola, čaj, minerální voda, ale také vlastní sliny nebo moč. K určení pH byly použity lakmusové papírky. 

Žáci byli seznámeni s využitím této metody i v odborné praxi při zjišťování zdravotních problémů v lékařství. Tyto papírky slouží ke změření správné rovnováhy kyselin a zásad v těle. Na jejich základě je možné například upravit jídelníček člověka, aby nedocházelo k překyselení organismu. 

Každý žák otestoval různé vzorky. Nakonec byly všechny vzorky seřazeny od nejvíc kyselých po nejvíce zásadité. Nejkyselejším vzorkem byla šťáva z citrónu a nejzásaditější byl vzorek minerální vody odebrané přímo z poděbradského pramene. 




Druhý pokus byl zaměřen na modrou skalici (síran měďnatý). Při pokusu si žáci vyzkoušeli změnu skupenství této látky a přípravu nasyceného roztoku, který vytvořil základ pro budoucí tvorbu krystalů modré skalice. 
Krystalizace bude probíhat minimálně týden. Na příštích hodině laboratorních pokusů se dozvíme, zda byly roztoky pro přípravu krystalů správně připraveny a žákům se podaří vytvořit krystaly modré skalice :-) 



Na základě referátů se žáci dozvěděli, jaké je využití modré skalice v praxi a vyzkoušeli si základní práce s chemickým laboratorním vybavením.

Žádné komentáře:

Okomentovat