pátek 11. června 2021

Po stopách Vontů, v pražských průchodech a v Židovském městě

Úkolníček na tento týden se týkal dvou témat: Rychlé šípy a judaismus. Nejde to moc dohromady, ale pokud se zaměříme na místa, kde se odehrává záhada hlavolamu a synagogou, kde je údajně ukryt Golem, nejsme zeměpisně zase tak daleko. Na čtvrteční výpravě do Prahy jsme viděli všechna tato místa.

Rozhodli jsme se, že prozkoumáme i pražské průchody a dvorky. A tak jsme z nádraží nechodili po hlavních cestách pro turisty, ale proplétali jsme se dvorky, pavlačovými domy, průchody - a vždycky se objevili někde, kam bychom po těch hlavních cestách šli daleko déle. 

Naše první zastávka byla u kostela sv. Haštala a v přilehlých uličkách. Ve Stínadlech jsme se museli vyfotit:


Celodenní úkol byl jednoduchý :) Kolika průchody projdeme? 

V Maiselově ulici už na nás čekali průvodci z Židovského muzea. Naše první zastávka byla ve Staronové synagoze. Paní průvodkyně ocenila, že jsme připraveni a známe pravidla, jak se v synagogách chovat (součástí úkolníčku bylo i hledání informací v odborném textu: návštěvním řádu). Nicméně nám povolila procházet synagogami v tričkách s krátkými rukávy. Ale bylo vidět, jak je potěšena tím, že se děti učí, jak se chovat v církevních stavbách různých náboženství.

Prohlédli jsme si synagogu, na půdu za Golemem jsme se bohužel nedostali, ale i tak nás překvapil prostor určený pouze mužům a okénka vyhrazena ženám. Děti se ptaly na jména na štítcích na jednotlivých lavicích, zajímalo je, jak vypadá tóra, zajímaly se o hebrejštinu. 


Pokračovali jsme dál, tentokrát do Pinkasovy synagogy. Asi nejemotivnější část celé exkurze. Nápisy pokrývající zdi synagogy představují jména židovských obětí holocaustu. 


V prvním patře výstava obrázků dětí z Terezína. 


Ze synagogy jsme se vydali na starý židovský hřbitov. Někteří z nás na lístečky zapsali svá přání a vložili jsme je na hrob Rabiho Löwa. Kluci měli po celou dobu na hlavách kipy (jarmulky).





Navštívili jsme i Klausovou synagogu a obřadní síň. Tam jsme se museli rozdělit do dvou skupin, protože aktuální opatření nedovolují vstup více lidem najednou. I tak jsme se dozvěděli plno informací o pohřebním bratrstvu, víme, co je to rubáš a jakou funkci plní bílá barva.

Po krátkém občerstvení jsme si ještě prohlédli hodiny, které jdou pozpátky, navštívili jsme Maiselovu synagogu a kolem sochy Franze Kafky jsme došli k nejkrásnější Španělské synagoze.







Pokračovali jsme dál cestou průchody Starého Města, nacházeli jsme nejrůznější zákoutí, sledovali jsme, jak různě hluboko jsou umístěny dlažební kostky a jak to asi bylo ve středověku...


Nemohli jsme vynechat ani fast food a studené pití, na které jsme se všichni těšili. V restauraci bylo daleko víc lidí než na celém Starém Městě...


Na závěr proběhlo vyhlášení výsledků - kdo správně spočítal průchody? Bylo jich šestnáct. Kilo gumových bonbónů jako odměnu s námi dojelo do Nové Vsi - to se zkrátka nedalo sníst :)


Potvrzuji slova paní průvodkyně - tak ukázněnou školní skupinu už dlouho neprovázela. Děti měly zájem o vše, co viděly - a i když už nás bolely nohy, přesto jsme celý den skvěle zvládli.

A prý - kdy pojedeme na Petřín? :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat