středa 2. září 2020

Seznamujeme se...

Dnes jsme zahájili náš adaptační kurz na druhém stupni. Setkáváme se v tomto složení poprvé, proto jsme dnešní den strávili povídáním, kooperativními hrami a seznamováním. 

Jak celý den probíhal?
V ranním kruhu jsme si řekli, jak jsme strávili léto, co jsme viděli, zažili, co nás nadchlo a co zklamalo. A pak jsme si zkusili aktivitu ČTYŘ ROHŮ. Každý zapsal čtyři informace o sobě, z nichž jedna nebyla pravdivá. Ve dvojicích jsme zkoumali, která to je. A bylo to překvapující zjištění!

















 









Hráli jsme i výrokovou hru s pohybem. Kdo chová doma zvíře? Kdo vymačkává zubní pastu od konce? Kdo vidí svou budoucnost optimisticky? Kdo čte noviny? Kdo plaval v létě v řece? Plno podobných otázek jsme zodpovídali. A zjistili jsme, že několik z nás jí banán "na třetiny". Věděli jste, že banán chutná daleko lépe, když do něj zabodnete prst a rozdělíte na tři části? (O způsobu loupání banánů jsme se taky bavili).

Po přestávce jsme si zahráli kooperativní čtverce. Hru, kde se člověk musí soustředit na skupinu, nejen na sebe. Šlo nám to kupodivu velmi dobře.













A co ještě stihneme před obědem? Strom společných věcí, zážitků, zkušeností, ... Úkol byl jednoduchý. Najdi si někoho do dvojice (trojice) a shodněte se na tom, co máte společného. Zapište to na lísteček a nalepte na strom. 

Zjistili jsme, že přesto, že se spolu učíme, chodíme do jedné třídy, neznáme se. A tak o dnešní překvapující momenty nebyla nouze...

Tady je strom ještě holý...

Ale hledáme to, co máme společného:











A i když jsme ze začátku měli pocit, že nic nenajdeme, náš strom se zazelenal lístečky. Ve společné reflexi jsme si uvědomili, že s každým můžeme najít společnou řeč, i když to tak zpočátku nemusí vypadat.









Chtěla bych všem svým "dětem" poděkovat za dnešní den. Byl inspirativní, plný emocí a zajímavých slov. Kéž by nám tohle naladění vydrželo... Moc fajn to bylo! Jsem ráda, že jsme se po prázdninách mohli zase potkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat