středa 25. září 2019

Jak byste to spočítali vy?

Dvě úlohy, které jsem včera dala šesťákům a sedmákům, se mi dostaly do ruky přes doc. Jančaříka z katedry matematiky a didaktiky matematiky na Pedagogické fakultě UK. Pracovní listy vznikly v Národním vzdělávacím institutu, Nanyang Technological University. Autory jsou Berinderjeet Kaur a Yeap Ban Har. Název textu zní Cesty ke k uvažování a komunikaci ve hodinách matematiky na prvním stupni ZŠ, s podtitulem Zdroje od učitelů pro učitele.

Žáci v Singapuru dosahují velmi dobrých výsledků ve srovnávacích testech, tamější matematika se dostává do hledáčku dalších pedagogů - a ti se ptají, proč je tak úspěšná. Nás to taky zajímalo, tak jsme si to vyzkoušeli:

Jak byste řešili tuto úlohu?

My jsme si to zkusili.
Pracovali jsme ve dvojicích, natočili jsme i video, kde jsou zaznamenány všechny diskuse, které u obhajoby řešení probíhaly. A že jich nebylo málo!





Ze začátku si děti řekly, že to bude jednoduché, protože nemusí nic počítat, čísla jsou jasně daná. Ale po nějaké době zjistily, že je to možná "ještě horší"!
Zaskočila nás čeština, zjistili jsme, že je potřeba dobře rozumět textu. Zároveň se děti shodly na tom, že zadání v angličtině by bylo jednodušší, skloňování českého textu nás mátlo.

"Nedivím se, že jsou děti úspěšné - musí u toho přemýšlet!" dodal jeden sedmák.

Čas od času si další úlohy ze sbírky vyzkoušíme, bavilo nás to.
A co vy, už máte řešení? Kolik jste jich našli?

4 komentáře:

  1. Pracovní listy jsou dostupné i anglicky. Souboj s jazykem ale k řešení patří, jen doufám, že problémy nezpůsobuje moje čeština.
    Je úžasné, že máte děti připravené diskutovat a obhajovat své názory. Pak jim stačí dát jen podnět a prostor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problémy určitě nezpůsobuje Vaše čeština :)
      Tohle je nová skupina, hodně dětí přišlo z jiných škol, takže na diskusích i obhajobách názorů pořád pracujeme. Ale děkujeme Vám za výborné podněty. Určitě budeme pokračovat.

      Vymazat
  2. Jsou nekde ty pracovni listy k dispozici? Musim uznat, ze to bavilo i me a rada si trochu probudim mozek dalsimy priklady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pracovní listy jsou k dispozici zde: http://mdisk.pedf.cuni.cz/Math/

      Vymazat