čtvrtek 3. června 2021

Saturnin v úkolníčku

Co se vám vybaví, když se řekne Saturnin? 
Našim druhostupňákům slova jako SATURN, MUŽ, CHEMICKEJ PRVEK, JÍDLO, KNIHA, FILM, VTIPY, KOMEDIE, TETA KATEŘINA, MILOUŠ.
Až na výjimku děti knihu neznaly, proto jsme toto téma využili pro náš týdenní úkolníček. V pondělí každý dostal soubor tematických listů a v pátek jsme celý blok věnovali práci s tím, co jsme zpracovali v průběhu týdne.


Úkoly v úkolníčků jsou vždy velmi rozličné. Tentokrát jsme dost pracovali s ukázkami z filmu, ale i s dokumentem o Zdeňku Jirotkovi. Pracovali jsme s audiem i videem, popisovali jsme scény z filmu Saturnin, zamýšleli jsme se nad příslovími tety Kateřiny, zvládli jsme vybrat i důležité informace z rozhlasového pořadu.


Po bližším zkoumání už jsme mohli napsat i pětilístek na Saturnina. Jaký je? Co dělá? ...


Z ukázky z knihy jsme se dostali i k širším tématům. Kdo a kdy řekl KOSTKY JSOU VRŽENY? Co to znamená PŘEKROČIT RUBIKON? Co je to Klub českých turistů? Kdo zpíval píseň NA POŘÍČÍ DÍTĚ KŘIČÍ? A koho pokřtil Jan Křtitel? To už chtělo víc přemýšlení. Ale zvládli jsme to. A diskuse o těchto otázkách byla velmi zajímavá...


A jak vyřešit ZÁHADU MOSTU? V úkolníčku se to nikomu nepodařilo, ale v hodině matematiky jsme pak záhadu rozlouskli. Přijdete na to, jestli se celá parta dostala přes řeku? A kolik minut jim to trvalo?



A zvládneme zhodnotit svou práci a celý úkolníček? Určitě ano. Zvládneme to dokonce v padesáti slovech:


Co bylo pro mě překvapení? To, že se děti na tematické úkolníčky těšily. Prý jim v době distanční výuky chyběly... :)

Žádné komentáře:

Okomentovat