sobota 25. června 2022

Letní Vídeň

Letos jsme na druhém stupni pojali trochu jinak. Vypravili jsme se totiž na školu ve městě... Společně jsme se už několik dnů dopředu připravovali na cestu, počítali jsme v hodině finanční gramotnosti náklady, ceny pojištění, naučili se plno informací o pandách, v němčině jsme se učili základní fráze. Procházeli jsme online Vídní a studovali mapy městské dopravy. Zkrátka taková příprava na suchu... :)

Jste připraveni na dlouhé čtení? Na plno fotek? Tak čtěte :)

DEN PRVNÍ - CESTA A PRATER

V pondělí jsme vyjeli. Jízdenky jsme měli koupené u Regiojetu, přímý vlak z Kolína je ve Vídni za čtyři hodiny... Obsluhovat palubní počítač nám šlo, tak jsme si objednávali jídlo a pití a taky hrál někdo online hry, zkrátka cesta utekla jako voda.









Ubytovali jsme se v bytě nedaleko metra, tři stanice od Stephansplatzu. Jakmile jsme dorazili do Vídně, odnesli jsme si kufry do našeho obřího ubytování a šli jsme nakoupit jídlo, které bylo potřeba. Spar byl hned přes ulici. Chvilku jsme si odpočinuli a vyrazili jsme do Prateru. 


Jako první jsme navštívili obří kolo. Seshora jsme mohli zhodnotit jednotlivé atrakce, tak jsme vybrali, které horské dráhy nemůžeme minout. Ale podívali jsme se i na Vídeň, našli jsme centrum, viděli jsme Dunaj i věž Donauturm.















A pak už jsme se vrhli do víru pouti. Zůstali jsme tu až do setmění, kdy nás vyhnala bouřka. Ale i tak jsme toho stihli plno. Obdivujeme odvahu našich druhostupňáků! :)

Večer jsme si užili první společnou večeři (co dům dal) a pak se ještě hrály hry a šli jsme se zavrtat do bílých peřin.


DRUHÝ DEN - AKVÁRIUM, CENTRUM VÍDNĚ A MUMIE

Druhý den ráno jsme se vydali do Haus des Meeres, obrovského mořského akvária. Cestou jsme nahlédli do Mariahilferkirche a pak už mezi žraloky :) Ale nejdřív jsme si namazali svačiny na cestu:



Viděli jsme plno mořských potvor, hvězdic, ryb, medúz, ale i želv, ptáků, opic nebo hadů. Potkali jsme tam i mnoho školních výprav, ale zvládli jsme to všechno v pohodě. V desátém patře jsme se vyfotili...














Vrátili jsme se metrem do centra a šli si prohlédnout Hofburg.




Nesměla chybět ani návštěva chrámu sv. Štěpána v centru města.





Naše svačiny nestačily, chuť na McDonald's byla větší... :)



Zvládli jsme i Kunsthistorisches Museum a egyptské sbírky. Nevynechali jsme ani sály se starověkým uměním Řecka a Říma.









Domů jsme přijeli večer a holky se vrhly do vaření - v plánu bylo kari rizoto s kuřecím masem. 


Kluci uspořádali ochutnávku exotického ovoce :)


Výborné to bylo!


Večer patřil hazardu a dalším stolním hrám :)



DEN TŘETÍ - ZOO V SCHÖNBRUNNU, PANDA A TAKY HUNDERTWASSERHAUS

Ve středu jsme vyrazili metrem do Schönbrunnu. Netrpělivě jsme vyhlíželi pandu. A měli jsme štěstí, zrovna jedla :) 


A když nejedla, ležela :) 




I druhou pandu jsme našli u misky:



Viděli jsme i plno jiných zvířat. Dokonce jsme se nachomýtli k okamžiku, kdy se z vajíčka vylíhlo kuřátko. A taky k momentu, kdy lední medvěd zakousl kachnu... Plno zážitků jsme měli...






Vyrazili jsme se podívat i na zámek Schönbrunn. Cestou jsme obdivovali francouzskou zahradu, fontánky a plno květin všude...









Metrem a tramvají jsme dojeli k Hundertwasserhaus, o kterém jsme už mnoho věděli.





Večer vařili kluci. Řízky a brambory. Povedlo se jim to skvěle!






A pak už jsme padli...



DEN ČTVRTÝ - CENTRUM, NÁKUPY, ODJEZD DOMŮ

Ve čtvrtek jsme sbalili a metrem se přesunuli na nádraží, kde jsme si schovali kufry. Vrátili jsme se do centra a vydali se na nákupy. Hlavně Almdudler nesměl chybět :) ... A pak už domů... Rychle to uteklo...








Myslím, že jsme toho za těch pár dní stihli docela dost. V nohách jsme měli zhruba 45 kilometrů (možná víc), zážitků ale mnohem více.
Děti byly skvělé, neměli jsme během pobytu žádné potíže, vše jsme zvládli bez problémů. Díky vám, druhostupňáci, věřím, že jste si LETNÍ VÍDEŇ užili :)

Žádné komentáře:

Okomentovat