pátek 17. září 2021

Čtvrtek s Joelem Rumlem

Část čtvrtečního dopoledne s námi na druhém stupni strávil Mgr. Joel Ruml, farář Českobratrské církve evangelické, bývalý synodní senior, bývalý mluvčí Občanského fóra, ale také např. člen ekumenické poroty na Karlovarském filmovém festivalu.

Téma bylo dáno naším vzdělávacím programem: Počátky křesťanství. Ale nezůstalo zdaleka jen u něj.

Na začátku jsme shlédli video z projektu Komenský 2020 Jak se vyznat v náboženstvích. Seznámili jsme se nejen s křesťanstvím, ale i s judaismem, hinduismem nebo buddhismem.


Mluvili jsme o svobodě vyznání - o tom, jak je svoboda (nejen ve víře) důležitá. Pustili jsme si Jana Wericha a text Jana Masaryka Lekce svobody. Od dějepisu jsme se dostali k výchově k občanství a měli jsme o čem přemýšlet:


Poslechli jsme si i Spirituál kvintet a jejich píseň Za svou pravdou stát... A další motiv k povídání (MÁŠ VŠECHNY TRUMFY MLÁDÍ A RUCE ČISTÝ DÁŠ, JEN NA TOBĚ TEĎ ZÁLEŽÍ, NA JAKOU HRU SE DÁŠ).


Další část dopoledne byla povídací. Otázky, odpovědi, různá témata... Co jsou to řádové sestry? Jak to, že farář má na ruce snubní prsten? Jí se v Karlových Varech na festivalu popcorn? Co se musí vystudovat, aby se člověk stal duchovním? Musím umět hebrejsky, abych si přečetl(a) Bibli? Jak je to s chozením do věznic? A loví pan Ruml pokémony? Chtěl být vůbec farářem, nebo to dělal kvůli rodičům? 

Děkujeme moc za návštěvu. Bylo to nesmírně poutavé, poučné, zábavné a přiměřeně podané. Kéž bychom mohli zažívat více podobně obohacujících setkání!

Žádné komentáře:

Okomentovat