pondělí 16. listopadu 2020

Online únikovka k 17. listopadu

 Proč nejdeme v úterý do školy? I to jsme dnes s lidmi z druhého stupně rozebírali v ranním online kruhu.

Tereza Podholová vytvořila pro příležitost připomenout si svátek 17. listopadu únikovku, kterou jsme dnes ve skupinách vyzkoušeli (díky moc webu www.obcankari.cz). 

Nejde to ale jen tak, bez přípravy začít s luštěním hádanek, šifer a odpovídáním na otázky, když o tématu toho moc nevíme a limituje nás čas - pouhých 45 minut na to, abychom se z místnosti dostali a zacinkali klíči se správnými kódy.

A tak jsme se nechali počítačem rozdělit do tří skupin a každá se zavřela ve své online místnosti. Tam mohli její členové spolu diskutovat, sdílet obrazovky, společně se dívat na videa nebo číst dlouhé texty.

 

Někdo začal studiem videí:

Někdo začal louskat dlouhé texty...

Některé skupiny si práci rozdělili, někteří začali společně a různé strategie využili až v průběhu hry. Co nám ale hodně pomáhalo, byl Google a další vyhledávače. Potřebovali jsme toho totiž zjistit docela dost.

Třeba kdy abdikoval Gustav Husák - a co to vlastně znamená abdikace...

Kam zařadíme Dubčeka, Jakeše, Malého, Havla, Štěpána nebo Lorenze... Na stranu totality, nebo svobody?

Ještě, že nám poradí Google nebo Wiki:


Co bylo trochu složitější, byly různé symboly nebo loga. Co to je OF? Co znamenají dva vztyčené prsty? To už chtělo trochu přemýšlení:

Ale dařilo se nám...


Bylo toho víc, co jsme museli rozlousknout - třeba jak vypadali prezidenti Československa. Poznáte, kdo je na fotce?


Došlo i na otázky z historie:


Nad čím se někteří zapotili? Třeba na tom, kdo nazpíval píseň Modlitba pro Martu (ač jsme se tuto píseň ve škole učili). No, Iveta Bartošová to nebyla... :)

Nakonec jsme ale zámky odemkli a zacinkali klíčemi. 



A co jsme se naučili? Cituji:
Psát slovo vítězství, najít na klávesnici dlouhé Ó, domluvit se, pracovat online, rozdělit si práci, zjistit plno zajímavostí, ... a poznat, proč že zítra jsme doma.

A to zdaleka není všechno. Všechny skupiny dostali celotýdenní úkol na téma SVOBODA a 17. LISTOPAD. Necháme se překvapit, s čím v pátek přijdou. Já se těším moc :)

Žádné komentáře:

Okomentovat