čtvrtek 28. května 2020

Matematika s Collboardem

Máme za sebou další online hodinu matematiky. Jak pracujeme?

Používáme připojení přes Google Meet. Zároveň využíváme sdílenou tabuli Collboard, kterou vytvořili lidé z týmu Hejného metody. Má tu výhodu, že úlohy z našich učebnic se dají velmi jednoduše na tuto tabuli nahrát. Kdokoliv pak ze svého počítače může psát do společného prostoru.


Dneska jsme se zaměřili na úlohy vedoucí k objevení nejmenšího společného násobku.

První úloha byla jednoduchá: Čtverec o straně n je pokryt obdélníky o rozměrech 3x2. Jaké nejmenší může být n?

Děti začaly své nápady zakreslovat do sdílené tabule:

Dostali jsme se ke správnému řešení: n = 6.

Pak jsme pokračovali s dalším rozměrem obdélníku, a to 6x4. I to jsme zatím ještě kreslili:


A pak jsme společnou diskusí přišli na zajímavou věc, že můžeme pouze hledat společné násobky. U dalších příkladů to šlo dobře - práci jsme si rozdělili a každý počítal něco. Někdo na tabuli, někdo na papír, někdo, kdo zrovna nebyl u počítače, ale jen u telefonu, koukal na sdílenou obrazovku.




Každý si vybral úlohy podle toho, na co se cítil a kolik zvládl spočítat. Společně jsme objevili nějaké početní chyby, ale celou úlohu jsme zvládli bez problémů.

A pak už jsme se společně vrhli na další úlohu, kdy jsme počítali zákryt dvou měsíců Saturnu. Jestli si chcete úlohu vypočítat, zadání je následující:
Dnes známe 61 měsíců planety Saturn. Měsíc Japetus oběhne Saturn za 80 dní. Měsíc Phoebe ho oběhne za 550 dní. Japetus a Phoebe se právě nacházejí v zákrytu jako na obrázku. Za kolik dní se budou nacházet opět v zákrytu v úplně stejné poloze?

Zjistili jsme, že vypisovat násobky obou čísel je poměrně zdlouhavé. A tak jsme přišli na jinou strategii. A nakonec se dobrali ke správnému výsledku.

45 minut uteklo jako voda, tak se děti ptaly, kde najdou podobné úlohy. Dostaly tipy - a když jsem za patnáct minut přišla na stejný odkaz s novou učební skupinou, ještě tam byly... :) 

Ale prý je to tím, že je matika prostě baví. Ne všechny, to je jasné, to by asi ani nebylo normální :)
Těším se na další online hodinu :)



Žádné komentáře:

Okomentovat